השימוש בקנאביס נמצא בעלייה. בעשור האחרון, יותר ויותר אנשים החלו להשתמש בקנאביס רפואי. והלחצים משנת הקורונה הזאת רק  הגבירו את הביקוש לקנאביס, וגרמו לעלייה גדולה בשימושו. מבוגרים לא היה יוצאים מן הכלל למגמה זו, כאשר יותר קשישים פונים לקנאביס לצרכים רפואיים כמו טיפול בכאב כרוני, דיכאון והפרעות שינה או כאופציה לבילוי.

ובכל זאת, חלק דאגו שמבוגרים (שאולי כבר יש להם סיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית) עלולים לסכן את עצמם על ידי שימוש בצמח זה.

קנאביס רפואי ובעיות קוגניטיביות אצל מבוגרים

אך כעת מחקר חדש מצביע על כך ששימוש בקנאביס רפואי אינו קשור לבעיות קוגניטיביות בקרב מבוגרים. מחקרים קודמים קשור את השימוש בקנאביס בקרב צעירים לסיכון לפגיעות קוגניטיביות קלות אך ארוכות טווח כמו ירידות קטנות ברמת המשכל.

בזמן שמחקרים אחרים מצביעים על זה שהקנאביס לא באמת משפיע על ירידות אלו, זוהי עדיין שאלה פתוחה שהעלתה דאגות שקנאביס עלול להשפיע על קוגניציה בקבוצה פגיעה אחרת – קשישים.

כמה מחקרים בבעלי חיים מצביעים על כך ש- THC, הכימיקל הנפוץ ביותר בקנאביס, עשוי למעשה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים

לרוע המזל, מעט מחקרים בבני אדם בחנו את השאלה הזאת במיוחד, ולא ניתן להשתמש במחקרים על משתמשי קנאביס צעירים יותר להערכת סיכונים במבוגרים. "המוח בגיל מאוחר שונה מזה של צעירים בגלל שהוא עובר שורה של שינויים בדפוסי הפעילות העצבית", מסבירים עורכי המחקר. "משום כך, לתוצאות ממחקרים של חשיפה בגיל צעיר לקנאביס יש סיכוי נמוך לעבוד גם על המשתמשים המבוגרים."

המחקר החדש, שנערך על ידי חוקרים בישראל, הסתכל באופן יותר ספציפי על האם מבוגרים מעל גיל 65 נמצאים בסיכון של בעיות קוגניטיביות עקב שימוש בקנאביס רפואי.

קנאביס רפואי במבוגרים

כדי לבדוק האם משתמשי קנאביס מבוגרים הם בעלי סיכוי יותר גבוה ללקות בבעיה קוגניטיבית, החוקרים גייסו חולים מבוגרים שסובלים מכאב כרוני. 63 מהחולים האלו השתמשו בקנאביס רפואי, בעוד ש62 לא. אחר כך, כשעברו 3 שעות מאז שהחולים הצורכים קנאביס רפואי השתמשו בו, הם העריכו את התפקוד הקוגניטיבי שלהם בעזרת מגוון אמצעים להערכת זמן התגובה הפסיכומטרי, קשב, זיכרון ולמידת דברים חדשים.

תוצאות המחקר

התוצאות לא הראו שום הבדלים סטטיסטיים רלוונטיים בין 2 הקבוצות בתפקוד הקוגניטיבי.

הן לפני והן אחרי שהחוקרים ביצעו התאמות לגורמים מבלבלים פוטנציאליים – משתמשי הקנאביס הרפואי הראו יכולות קוגניטיביות דומות לקבוצה שלא השתמשה בקנאביס. החוקרים אף העריכו האם ניתן לקשור הבדלים קוגניטיביים יכולים להיות קשורים להבדלים במינון, בתדירות או באורך השימוש, או בריכוז ה

אך לא מצאו קשרים משמעותיים.THC או CBD

עורכי המחקר סיכמו כי "תוצאות אלה מצביעות על כך שלשימוש בקנאביס רפואי אין השפעה גדולה על קוגניציה במבוגרים שסובלים מכאב כרוני", והוסיפו ש "בהתחשב בשימוש הגובר בקנאביס באוכלוסיות מבוגרות, המחקר הזה יכול להיות הצעד הראשון לקראת הערכה טובה יותר של סיכון–תועלת של טיפול בקנאביס רפואי באוכלוסייה זו."

לעומת זאת, החוקרים מציינים כי למחקר יש כמה הגבלות.

דבר ראשון, הדרך בה המחקר מתוכנן לא נותנת לנו מידע על יחסי סיבה ותוצאה בין קנאביס ותפקוד קוגנטיבי. הם לא יכולים להגיד בוודאות שקנאביס לא גורם לבעיות קוגניטיביות אצל מבוגרים, הם רק הוסיפו הוכחות ששתי הדברים לא קשורים מבחינה סטטיסטית. בעוד שזה נותן לנו כמה הוכחות להערכת סיכון, מחקרים עתידיים עם תכנון שונה יכולים לספר לנו יותר על איזה תפקיד קנאביס משחק בשינויים קוגניטיביים אצל מבוגרים.

קנאביס וירידה בקוגניטיבית לסיכום

החוקרים לא אספו מידע על תרופות אחרות שהמשתתפים לוקחים, מה שגם יכול לשחק תפקיד בתוצאות. זה גם אפשרי שקנאביס יכול להשפיע על אזורים קוגניטיביים שאינם ניתנים למדידה במחקר זה – או שהמדידות שנעשה בהם שימוש לא היו רגישים מספיק כדי לקלוט שינויים בין שתי הקבוצות.

אולי יעניין אותך גם:

כדי להוסיף לכל זה, המחקר הסתכל ספציפית על אנשים הסובלים מכאב כרוני. בעוד שזוהי הסיבה הכי נפוצה לשימוש בקנאביס רפואי, זה אפשרי שהתוצאות היו משתנות אם היו בודקים אנשים עם סיבות אחרות לשימוש בקנאביס רפואי.

כך אומרים החוקרים שהמחקר שלהם מספק עדויות חזקות לחוסר הקשר בין שימוש בקנאביס וירידה קוגניטיבית אצל מבוגרים, "מחקרים נוספים נחוצים בדחיפות כדי להבהיר עוד יותר את ההשלכות של שימוש בקנאביס בגיל מאוחר על בריאות המוח".